Tattoo wetten rond de wereld

Gelieve te delen...

 

Binnen de tattoo wereld gelden verschillende wetten en regels. Alle landen hebben hun eigen voorschriften en nu wordt er aandacht besteed aan de tien gekste tatoeage wetten uit de wereld!

Denemarken

In Denemarken is het sinds 1966 verboden om iemands handen, nek en hoofd te tatoeëren. Je ziet wel eens mensen die helemaal vol staan met afbeeldingen, maar dat zul je in Denemarken niet snel tegenkomen. Het is dan ook zeker niet in Denemarken getatoeëerd. Sommige mensen willen het wel en zullen daarvoor dan naar andere landen gaan om alles naar wens te laten tatoeëren.

Ierland

Ierland is een land waar ze geen specifieke tattoo wetgeving hebben. Bij de meeste tattooshops zal geen tattoo gezet worden wanneer je onder de achttien jaar bent. Het wordt wel gedaan bij jongeren van veertien jaar, maar zij moeten dan wel toestemming hebben van de ouders. Als je hier op vakantie bent en je wil er een laten zetten, reken er dan maar op dat ze je legitimatie zullen vragen. Er is streng toezicht op het zetten van tatoeages en de veiligheid en de hygiëne die hiermee gepaard moet gaan .

Dubai

In Dubai is het tatoeëren volledig illegaal. Het zal dus lastig zijn om hier een legale tattoo te laten zetten. Er zijn ook mensen die er echt een willen en daarvoor naar het buitenland gaan. Hoe er dan op wordt gereageerd in eigen land, is niet bekend. Maar in Dubai zelf mag het niet.

Georgia (U.S.)

Als je in Georgia woont en je wil graag permanente make-up, dan zal het lastig worden. Er is namelijk in de wet vastgelegd dat het niet mag in de nabijheid van je oogkas. Sommige mensen zullen het daarom in andere landen laten zetten, hoe er dan mee om wordt gegaan is nog niet bekend. Maar in het eigen land kan het dus niet, ze vinden het hier niet kunnen en daarom is het ook verboden. Het mag dan ook nergens worden uitgevoerd in dit land.

Iowa (U.S.)

In Iowa is de leeftijdsgrens om een tattoo te krijgen vastgesteld op achttien jaar. Als je er toch eerder een wil, kan dat wel, als je namelijk gehuwd bent en je bent onder de achttien jaar, dan ben je vrij om er een te laten zetten. In sommige landen willen mensen vroeg trouwen en dat kan hier dan ook goed uitkomen voor de mensen die een tattoo willen laten zetten. Maar hier geldt ook dat ze er goed over na moeten denken, voordat ze een tattoo laten zetten (goed over nadenken is overal belangrijk!).

Finland

In Finland mag je pas getatoeëerd worden vanaf achttien jaar. Als je jonger bent, dan is er een vergunning nodig. Hoe je deze kunt krijgen, zul je hier helemaal zelf uit moeten zoeken. Veel mensen vinden dit een goede keuze, omdat je hierdoor veel extra dingen uit moet zoeken als je het echt wil. Hierdoor kom je er wel achter of je het echt wil of dat je toch de keuze maakt om geen tattoo te laten zetten. Het wordt er hierdoor niet aantrekkelijker op en kan zelfs mensen op ander gedachten brengen.

Hawaii

Als je in Hawaii woont en je wil graag een tattoo achter je oor of bij je ooglid, dan mag dat hier. Het wordt wel gedaan onder toezicht van een geregistreerde arts. De arts zal kijken of alles goed gaat, omdat ze niet willen dat je oor of oog beschadigd raakt. Het is een veiligheidsmaatregel, omdat veel mensen toch een tattoo op deze plek willen.

Nederland

In Nederland mag je vanaf zestien jaar een tattoo laten zetten als je toestemming hebt van je ouders. Je moet het schriftelijk aan kunnen tonen en dat document moet ook bewaard blijven. Vanaf een bepaalde leeftijd mogen jongeren het zelf beslissen, maar er zal altijd om een geldige legitimatie gevraagd moeten worden, om vast te stellen hoe oud iemand is. De leeftijd kun je niet zomaar inschatten. Er moet ook gekeken worden of dat iemand het echt wil (geen druk van buitenaf) en of degene ook goed weet wat de risico’s zijn.

Iran

In Iran is een tattoo laten zetten legaal. Maar mensen met een tattoo die ze laten zien, kunnen een boete krijgen of gearresteerd worden, zo staat in de islamitische wetten. Je mag dus in Iran gewoon een tattoo laten zetten, maar je hebt volgens de wetgeving wel een grotere kans dat je gearresteerd gaat worden wanneer hij zichtbaar is. Als je dus over straat gaat kun je hem maar beter niet tonen, anders zou je zomaar een boete kunnen krijgen omdat de tattoo voor anderen zichtbaar is.

Adelaide (Australië)

Een nieuwe wet in Adelaide heeft de leden van de motorclubs en medewerkers verboden bepaalde tattoos te laten zetten. Bij de motorclubs hebben ze vaak een tattoo, zo weten ze wie er bij de club is aangesloten en ook voor de buitenwereld willen ze hiermee laten zien dat ze bij elkaar horen en een team zijn. Toch zijn er veel discussies gaande over de motorclubs en daar worden zoals hier in Australië al maatregelen tegen genomen. Dit zal in andere landen vaak ook nog wel komen, maar het zal nog even duren.