Waarom de meeste kunstenaars niet tattoo kinderen?

Gelieve te delen...

 

De tatoeage wordt al vaak toegepast bij mensen. Sommige mensen zien het als een versiering van de huid, anderen kiezen er voor om een status aan te duiden. Vroeger waren er de oudere volken waarbij het stamhoofd van het volk een grotere tattoo had. Toen was het ook een manier om zich te onderscheiden van andere volkeren. Er zijn wel eens overblijfselen gevonden van een man in de Alpen (in Italië). Hij is toen onderzocht en zou 57 tatoeages hebben. Maar zijn lichaam was al 5300 jaar oud, dus de tatoeages zijn er ook al heel lang! Sinds het einde van de 19e eeuw is een machine uitgevonden om een tattoo te kunnen zetten. Het was een naald die inkt onder de huid kon aanbrengen. Momenteel wordt dat nog steeds zo gedaan, maar wordt er meer toegezien op de veiligheid en hygiëne.

Risico’s

Er zijn verschillende risico’s als iemand een tattoo laat zetten. Je hebt om te beginnen de grondstoffen die gebruikt worden, maar ook de hygiëne is van groot belang. Er bestaat altijd een risico om een ontsteking op te lopen. Er zijn ook regels opgesteld door de overheid waar de tattooshop zich aan moet houden, maar ondanks dat bestaat er nog steeds een kans op een infectie van de huid. Je hebt nooit 100% garantie dat het in een keer slaagt. Iemand die een tattoo wil zetten, heeft een vergunning nodig, deze wordt vervolgens gecontroleerd door de GGD. Het is verboden om een tattoo aan te brengen bij kinderen jonger dan twaalf jaar. Tussen de twaalf en de zestien jaar moet er toestemming zijn van de ouders, ook moet de ouder of voogd aanwezig zijn wanneer de tattoo gezet gaat worden.

Kinderen en tatoeages

Veel mensen maken zich er druk om dat er kinderen rondlopen met tattoos. Kinderen onder de tien jaar mogen geen tattoo, dat is illegaal. Ze hebben ook een hoger risico op HIV en hepatitis, zonder dat ze het zelf beseffen. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan, waaruit naar voren is gekomen dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de risico’s. Ook wordt door onderzoek duidelijk, dat er een verontrustend aantal kinderen van tien jaar een tattoo heeft. Ze hebben illegale shops bezocht en zijn niet op de hoogte van de risico’s. Soms bezoeken kinderen onder de veertien jaar ook alleen een shop en er wordt ondanks het verbod toch een tattoo gezet (illegaal). Mensen maken zich er druk om dat dit zomaar kan en dat er geen toezicht op is. Er zijn namelijk verschillende risico’s bij het plaatsen van een tattoo:

  • Infectie, er kan altijd een infectie optreden wanneer er bijvoorbeeld met vieze naalden wordt gewerkt. Hierdoor krijgen HIV en hepatitis een kans (deze ziektes kunnen gemakkelijk over gaan van de een op de ander).
  • Allergieën, deze kunnen ook ontstaan wanneer er gewerkt wordt met verschillende inktpigmenten.
  • Er kunnen littekens ontstaan, bij het zetten en het verwijderen van een tattoo.

Het is belangrijk dat ouders hun kinderen beschermen tegen tattoos. Kinderen kunnen de keuze nog niet altijd zelf maken en kunnen impulsief reageren. Zorg dat kinderen als ze jong zijn niet voor deze keuze komen te staan en bescherm hun gezondheid.